Uniapnea

Uniapnea on unihäiriö, jossa nukkuessa tapahtuu vähintään 10 sekuntia kestäviä hengityskatkoja ylempien hengitysteiden ahtautuessa ja estäessä ilman kulkeutumisen keuhkoihin. Normaalissakin nukkumisessa voi esiintyä lyhyitä katkoksia, mutta uniapnea ja sen vaikeusaste määritellään hengityskatkosten lukumäärästä ja niiden aiheuttamasta haitasta. Eri arvioiden mukaan jopa 150 000-300 000 suomalaista kärsii eriasteisesta uniapneasta, osa tiedostamattaan. 

Uniapnean oireita ovat mm. väsymys, päänsärky, keskittymis- ja muistivaikeudet ja masentuneisuus. Myös impotenssi voi olla merkki uniapneasta. Uniapneaan liittyy aina kuorsaaminen. On huomioitava, ettei kuorsaaminen ole välttämättä silti merkki apneasta, vaan voi johtua myös muista rakenteellisista syistä (kts. Kuorsaus). 

Pitkät hengityskatkokset aiheuttavat elimistössä ja aivoissa happivajetta. Kun happipitoisuus laskee, aivot heräävät ja uni jää katkonaiseksi eikä virkistä. Ylipaino, alkoholi, tupakointi, unilääkkeet sekä nukahtamislääkitys lisäävät uniapnean riskiä. Itsehoitona lievässä uniapneassa voi käyttää painonhallinnan ja terveiden elämäntapojen lisäksi asentohoitoja, jossa estetään selällään nukkuminen sekä alaleuan asentoa korjaavia purentakiskoja tai hihnoja.

Vaikeammassa uniapneassa tehokkaana hoitomuotona on CPAP-laite, joa on nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa. Epäillessäsi vaikeaa uniapneaa, hakeudu tutkimuksiin.


Tuotevertailu (0)


Hammaskisko Somnolis

Hammaskisko Somnolis

Somnolis kuorsauskisko on hoitoväline tilapäiseen kuorsaukseen, lievään tai satunnaiseen uniapneaan ..

35,95€

Lämpömuotoiltava hammaskisko Somnofit

Lämpömuotoiltava hammaskisko Somnofit

Yksi laite neljä ratkaisua: Kuorsaukseen, obstruktiiviseen keskivaikeaan uniapneaan, narskutukseen j..

115,00€

Sieraintenlaajentajat ClipAir

Sieraintenlaajentajat ClipAir

Miellyttävä ja huomaamaton ClipAir® parantaa hapenottokykyä ja ehkäisee kuorsausta sekä ku..

15,50€

Näytetään 1 - 3 (3) (1 sivu(a))